Als ik zo om me heen kijk dan zie ik het steeds vaker voorbij komen, een identiteitscrisis. Vooral onder mijn leeftijdsgenoten, twintigers en dertigers, speelt het vaak een prominente rol. Twijfelen over waar je op dit moment staat, meer willen, succesvoller worden en bovenal nog gelukkiger zijn. Dat gevoel overkwam mij ook, het was een onzekere periode, maar ook zo waardevol.
Wat is een identiteitscrisis?
Wat is een identiteitscrisis nou eigenlijk? Een kenmerk van een identiteitscrisis is dat je eigenlijk alles in twijfel begint te trekken. Vaak speelt hierin het vergelijken van jouw leven met dat van anderen een grote rol. Gevolg is dat je gewoon even niet meer weet wat je met je leven aan moet. Toen ikzelf in een dergelijke periode zat kwam ik steeds weer terug bij dezelfde vragen. Welke kant moet en wil ik op? Waar ben ik goed in? Wat is mijn passie? Of de alomvattende vraag, is dit het nu? Tegelijkertijd lijkt alles wat je dan wel zou willen bereiken veel moeite te kosten of nog zo ver weg te zijn.
Het zijn eigenlijk centrale levensvragen, met als hoofdvraag wie ben ik en wat wil ik? Toen ik zo’n 8 jaar voor mijn vervolgstudie-keuze kwam te staan zijn deze ook al vluchtig beantwoord. Een crisis heb ik destijds niet beleefd, ik koos gewoon en de rest zou later wel komen. Nu ik eenmaal in de bloei van mijn leven zit, aan het begin van mijn carrière pad, begint het echter weer te knagen.
Wanneer worden twijfels en onzekerheden een crisis?
Wanneer heb je gewoon twijfels en wanneer zit je daadwerkelijk in een crisis? Waarschijnlijk weet je het antwoord zelf al, want wanneer je je in een crisis bevind dan heb je dat vaak echt wel door. Het is een nogal emotionele periode van ontwikkeling en groei, die (helaas) ook erg onzeker en negatief kan voelen. Goed om te weten als je er middenin zit, is dat het een periode is die ook weer voorbij gaat en waar je meestal sterker uit komt. Het kan een heel cruciaal moment in je leven betekenen als je er zelf groei en nieuwe inzichten uithaalt.
Bij mij ontstond er een echte crisis toen alle vragen en twijfels loeihard aanklopten toen ik net naar het buitenland verhuisd was. In de weken, (of misschien wel maanden?) vóór de verhuizing ben ik gewoon door geraasd. Er moesten heel veel praktische zaken geregeld worden en ik werkte daarnaast nog altijd fulltime door. Tijd om stil te staan was er niet. En toen, na de verhuizing, was er ineens een zwart gat, mijn leven was ineens stil. Van tevoren had ik gedacht, heerlijk even niks en rustig tijd om na te denken. Maar de stap om ook daadwerkelijk na te denken en dicht bij mijn gevoel te komen was confronterend.
Van alle twijfels en onbeantwoorde vragen werd ik enorm onzeker. Je kunt dus wel stellen dat ik mezelf in een identiteitscrisis bevond. Het was voor mij een onzekere en emotionele tijd, ik stond heel erg bij alles stil en vond mezelf constant in een soort tweestrijd.
Hoe ontstaat een identiteitscrisis?
Tijdens iedere levensfase kun je in een vorm van identiteitscrisis terecht komen. Als tiener/puber begin je volwassener te worden en dat kan eraan bijdragen dat je op zoek gaat naar jezelf. Of rond je veertig/vijftigste levensjaar als je al een heel leven achter je hebt begin je opeens te twijfelen, is dit het nou? Voor mij de meest herkenbare identiteitscrisis is die waar veel van mijn leeftijdsgenoten zich ook in bevinden, de zogeheten quarterlife-crisis (of twintigers-twijfels of het dertigers-dilemma). Ik bedoel.. alleen al aan het aantal benamingen kun je al zien hoe dit onderwerp leeft. Hoe komt dat toch?
In deze tijd kan (gelukkig) haast alles en kan bijna iedereen wel iets in zijn leven doen waar die blij en gelukkig van wordt. Maar hiermee gepaard komen ook de torenhoge verwachtingen van jezelf en van het leven. Want als het allemaal kan, waarom doe ik het dan niet, of als ik wel iets doe, doe ik wel het juiste? Daarnaast is alles door sociale media ook nog eens altijd zichtbaar. Als je niet al honderden keuzes te maken had. Dan is er wel ergens een post van iemand die benadrukt wat er nog meer mogelijk is.
Zelf betrapte ik mij erop dat ik mijn eigen leven steeds meer vergeleek met de ideaal beelden op sociale media. Soms kan het echt lijken of iedereen het perfecte leventje heeft en altijd straalt van geluk. Ook al weet ik wel dat er ook bij hen achter de schermen heel wat onzekere momenten zullen zijn, toch ontstaat de vraag hoe ik zelf ook zo succesvol en gelukkig kan worden. Op een moment dat je je in een crisis bevind komen al deze beelden natuurlijk extra hard binnen. Vaak ben je tijdens een crisis onzeker, zoekende en voelt het alsof je stilstaat. Terwijl (online) iedereen schreeuwt om vooruitgang, groei en succes. Auw. Het vergelijken van jezelf met anderen kan enorm verlammen. Dat overkwam mij ook.
Hoe kom je uit een identiteitscrisis?
Probleemoplossend als ik ben wilde ik meteen aan de slag met mijn crisis. Het was een obstakel die de richting naar mijn echt gelukkige leven blokkeerde. Al die levensvragen, daar moest ik nu toch echt maar eens een antwoord op gaan vinden. Doordat we tegenwoordig zoveel online zijn begon ik daar ook naar antwoord te zoeken. Ik zat eigenlijk een beetje te wachten tot de oplossing me opeens te binnen zou schieten als ik keek hoe anderen het deden. How wrong was I.. Want ermee aan de slag gaan lukte me hierdoor niet. Steeds weer vroeg ik mij af waarom lukt het hen wel en mij niet?
Uiteindelijk denk ik dat ik een goede manier heb gevonden om uit deze identiteitscrisis te komen. Of eigenlijk beter gezegd, hoe ik van deze crisis iets positiefs heb gemaakt. Ik wil namelijk benadrukken dat ik een identiteitscrisis niet zie als iets slechts. Een crisis is geen makkelijke tijd, maar wel een hele waardevolle. De stilstand in deze periode heeft mij heel veel nieuwe inzichten gebracht. En mijn crisis heeft me uiteindelijk zo veel sterker gemaakt. Een duidelijk antwoord op alle vragen heb ik ook nu nog niet, maar het fijne is dat ik het niet meer zo erg vind.
Pak je crisis met beide handen aan!
De kunst is om jezelf niet te verliezen in alle vragen, onzekerheden en het gepieker. Besef je dat een crisis niet erg is en ook volkomen normaal, maar ook dat jij de enige bent die er groei uit kan gaan halen. Antwoorden op belangrijke vragen of twijfels komen niet als je kijkt naar anderen of als je wacht tot de ultieme oplossing je aangereikt wordt. Antwoorden vind je door te gaan leven.
Zo probeer ik iedere dag probeer steeds een beetje minder ver vooruit te kijken. Ik geniet nu van het moment. Afwachten doe ik niet meer, want meer dan ooit heb ik me gerealiseerd dat het heel leuk is om dingen te doen, te proberen. En dat geen enkele keuze echt definitief is. Iets wat ik eigenlijk al wist toen ik nog volop in mijn studie zat. Toen maakte ik me immers ook niet druk over de gevolgen van mijn keuze. Wat ik ook koos, mijn uiteindelijk carrière zou toch wel goed gaan komen. Steeds meer leef ik vanuit de overtuiging, ik ben niet mijn werk, mijn studie of mijn succesvolle prestaties, zelfs mijn toekomstdroom definieert niet wie ik ben. Ik ben mezelf gewoon omdat ik er ben en ik leef nu en niet in de toekomst.
En op dit moment ben ik er ontzettend trots op alles wat ik aanpak. Denk maar niet dat ik nu het wiel heb uitgevonden en als een gelukkig mens door het leven huppel, het is en blijft ook voor mij een leerproces, maar toch ga ik ervoor! Je leeft immers maar 1 keer. Omarm daarom ook jouw eigen crisis, probeer het niet op te lossen. Het is heel normaal dat we in deze tijd van miljoenen keuzes af en toe eens twijfelen. Zie iedere dag als een reis naar jezelf, een stapje dichter naar loslaten en vertrouwen hebben.
Natuurlijk is een periode van een crisis even onzeker of het voelt instabiel, maar weet dat je er altijd sterker uitkomt als je de kracht vind om dichter bij jezelf te komen. En dichter bij jezelf komen is de sleutel naar geluk.
Verder lezen:
Zelfkennis is een heel centraal onderwerp hier op Mondays Rock. Er is geen uitgeschreven stappenplan die je kunt volgen om het meeste uit jouw crisis te halen, daar is het te persoonlijk voor. Maar middels de volgende artikelen kun je wel stap voor stap ermee aan de slag gaan. Alle artikelen zijn erop gericht je aan het denken te zetten, te motiveren om stil te staan. Ook worden er vaak handige tools aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt.
Stap 1: Het begint met stilstaan en zien waar je nu staat
Neem de tijd en rust om dichter bij jezelf te komen, stap uit de alledaagse snelheid. Word je bewust van de mate van zelfkennis die je al bezit.
- Blog: Dichter bij jezelf komen, hoe dan? : Praktische tips om je zelfkennis te toetsen en jezelf uit te dagen stil te staan.
- Blog: Stilte: hoe het omarmen ervan je dichter bij jezelf brengt : Waarom we allemaal wel wat vaker stil mogen zijn.
Stap 2: Je zelfkennis vergroten
Onderzoek je persoonlijkheidskenmerken, eigenschappen en eigenaardigheden 😉 .
- Blog: Zelfkennis vergroten: Vind jouw kernwaarden en kernkwaliteiten. : Praktische tools waarmee je direct aan de slag kunt
- Blog: Hoe goed ken ik mezelf nu echt? Ik ben hoogsensitief. : Over hoe ik dichter bij mezelf kwam en ontdekte dat ik een hoogsensitief persoon ben.
- Blog: Als ik later groot ben wil ik juf worden : Over hoe je als kind al heel wat zelfkennis hebt.